Dalgona-koffie: je hebt er ongetwijfeld al van gehoord. Dit populaire Zuid-Koreaanse koffiedrankje scheert sinds 2020 hoge toppen op sociale media. En niet geheel zonder reden. Deze whipped coffee met puddinglook heeft best iets unieks!

Koffieland

Thee is al duizenden jaren lang de meest populaire drank in Korea. Sinds de laatste decennia, heeft ook koffie zijn intrede gemaakt in de Koreaanse cultuur. Koreanen hebben een grote liefde voor dit cafeïnehoudende drankje. Dat is onder meer te wijten aan de hoge werkdruk en de lange werktijden in Korea.

Karamel

Dalgona is een typische Zuid-Koreaanse koffie. Dalgona-koffie dankt zijn naam en zijn smaak aan het gelijknamige karamelsnoepje. De koffie is makkelijk te bereiden en bestaat uit koude melk en opgeklopte koffieroom met de structuur van pudding. De romige ijskoffie bestaat al veel langer dan vandaag de dag maar is sinds 2 jaar ontzettend populair op sociale media.

Altijd in huis

Lekkere koffie? Dan denk je misschien aan verse koffie? En toegegeven: koffiebonen kopen, daar heb je niet altijd tijd voor. Het geheime ingrediënt van Dalgona-koffie is verrassend genoeg dan ook oploskoffie! Het voordeel aan deze trendy koffie is dat je hem kunt bereiden met een mixer of klopper en ingrediënten die je echt altijd in huis hebt: oploskoffie, melk, kristalsuiker, heet water en ijsblokjes. Je hebt evenveel delen koffie, suiker als heet water nodig. Gebruik zeker geen lauw of koud water want dan gaat je koffie uiteraard niet voldoende oplossen. Aangezien de smaak van de koffie bepalend is voor het drankje, kies je beter voor een kwalitatieve oploskoffie zoals die van illy dan een budgetvriendelijke versie. De puddingachtige structuur maakt deze koffie helemaal af!

Dalgona verkrijg je door het opschuimen van poeder met suiker en water. Heb je dus geen koffie in huis of wil je een koffievrije versie maken? Vervang dan de oploskoffie door een ander poeder (kruiden, thee …).

Vegan

Wist je dat je Dalgona-koffie veganistisch kan maken? Oploskoffie is vegan en je kan kiezen voor plantaardige melk in plaats van volle melk. Experimenteer met haver-, kokos-, amandel-, rijst- of sojamelk en ontdek waarmee jij de lekkerste Dalgona-koffie kan maken.

Varieer

Mag het wat pittiger zijn voor jou? Gebruik dan een extra schepje oploskoffie. Of gebruik minder melk. Mag het net wat zoeter zijn? Dan gebruik je meer suiker. Werk eventueel af met wat chocoladeschaafsel of cacaopoeder voor een extra feestelijke touch. Enjoy! Vergeet ook zeker geen foto van je mooie brouwsel te nemen om ermee te pronken op jouw social media accounts.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *