Misschien heb je al over Sous Vide gehoord als je een kookfreak bent en geïnteresseerd bent in de laatste culinaire trends. Deze kooktechniek is in het afgelopen decennium steeds populairder geworden en hoewel het ooit werd verbannen naar luxe restaurantkeukens, is de apparatuur nu direct beschikbaar voor thuisgebruikers. Het is dus echt veel eenvoudiger dan je denkt ook al lijkt het voor velen te lastig en high tech. Wij leggen de techniek daarom uit zodat je kunt beoordelen of het iets is waar jij je culinaire tijd in wilt steken?

 

Bij het begin beginnen: wat betekent Sous vide eigenlijk?

De woorden komen uit het Frans en betekenen ‘onder vacuüm’. Je bent dan waarschijnlijk nog niet veel wijzer geworden en daarom bieden wij nog wat context wat dit kookproces eigenlijk is. De techniek omvat over het algemeen elke vorm van koken die plaatsvindt in een waterbad met temperatuurregeling. De naam zelf verwijst naar de vacuüm verpakte zakken waarin het voedsel meestal wordt geplaatst voordat het in het water wordt ondergedompeld. Met het voordeel van koken op een specifieke en constante temperatuur, neemt sous vide veel giswerk uit het koken en zorgt ervoor dat jouw eten elke keer perfect gaar wordt.

Is Sous vide een nieuwe techniek?
Nee, het concept van deze methode bestaat al sinds eind 1700. Toch duurde het even voordat het op de voorgrond kwam te staan. Tijdens de jaren 60 begonnen gerenommeerde chef-koks de techniek weer te gebruiken en het werd daarna een succes. De apparatuur kwam voor het eerst beschikbaar voor thuisgebruik in het midden van de jaren 2000. Het is in feite het koken in verzegelde zakken onder zeer nauwkeurige omstandigheden. Het water in jouw kookpan wordt op een specifieke temperatuur geregeld en wordt gecirculeerd om de consistentie te behouden. Dat maakt het ideaal als je streeft naar een stuk vlees dat overal even gaar en mals is.

Wat zijn de voordelen van deze kookmethode?

Als je iets op deze wijze bereidt heb je heel weinig of geen extra vet nodig en in plaats daarvan kook je het eiwit in zijn eigen sappen, waardoor het voedsel vochtig, sappig en zacht blijft. Sous vide is eigenlijk heel veelzijdig en stelt je in staat om een breed scala aan eiwitten en producten te koken. Enkele van de voedingsmiddelen die het meest profiteren van sous vide zijn biefstuk, verschillende soorten vis, varkensschouder en een breed scala aan groenten. Er zijn ook manieren om items zoals cakes en custards te koken door inmaakpotten te gebruiken in plaats van vacuümzakken.

Waar moet ik rekening mee houden als ik overstap op sous vide?

Het belangrijkste om in gedachten te houden is de tijd die nodig is om eiwitten op deze manier te koken. Steaks kunnen meer dan een uur duren bij het bereiden van ribben of borst kan het nog langer duren. Door de manier waarop sous vide werkt, worden deze gerechten echter niet te gaar door de temperatuurregeling.

Heb ik nog speciale apparatuur nodig?

Er zijn twee primaire opties als het gaat om sous vide koken thuis. Je kunt een waterbad kopen of een circulatiepomp voor onderdompeling. Een winkel zoals Souvy biedt een breed assortiment aan producten en vaak ook advies. Stap nu dus in de wereld van sous vide op Souvy.nl.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *