Welke wijn kies je best bij Aziatisch eten? Menig sommelier heeft er zijn hoofd over gebroken. Toch doen wij vandaag een poging om je wat wegwijs te maken in food & wine pairing in de Aziatische keuken.

Hot & spicy

Aziatische gerechten hebben vaak erg complexe smaken: er wordt niet kwistig omgegaan met kruiden en vaak verdwijnt een wijn volledig op de achtergrond bij een rijke en pittige tikka masala of frisse ingelegde komkommers met chilipepertjes. Aziatische gerechten over het algemeen zijn enorm uitgesproken of juist heel erg licht van smaak. Het vergt dus wat kennis van zaken om een evenwicht te vinden tussen wijn en spijs. Maar, hey, no worries, wij zijn er voor je!

Opposites attract?

In dit geval wel. Bij een lekker pittig gerecht kies je een wijn met een hoog zuurgehalte, of jawel zelfs een lichtzoete wijn kan een Indiase curry volledig tot zijn recht doen komen. Ik denk dan spontaan aan een riesling of een pinot gris. Maar ook een rosé wijn met een zoete toets doet het hierbij prima. Keuze genoeg dus om de perfecte wijn te kopen.

Dim summetjes en wijn

Dim sums, ik kan er eindeloos van eten. Deze heerlijke, lichte gestoomde deegpakketjes gevuld met gekruid vlees of frisse groentjes zijn ook in Europa super populair. Ben jij er ook zo wild van? Wij nemen ze in ieder geval standaard voor de sushi en bij de chinees en durven ze af toe ook thuis wel eens zelf te maken. Maar welke wijn neem je daar nu bij? Probeer eens een frisfruitige witte wijn zoals een pinot blanc. Gerechtjes met gember matchen dan weer uitstekend met een gewurztraminer uit Duitsland. Neem je als hoofdgerecht sushi, ga dan voor een wijn met een wat ziltige smaak: een Chablis doet het hier bijvoorbeeld goed. Of wat dacht je van een grüner veltliner? Het is een kwestie van uitproberen wat jij het lekkerst vindt. Wine pairing is geen exacte wetenschap en smaken verschillen, natuurlijk.

Aziatische keuken wijn en bier

In Azië wordt minder wijn gemaakt dan in Europa. Jawel, je hebt er wel wijngaarden, zeker in China, maar laten we zeggen dat we in Europa wel een tikkeltje verwend zijn met onze wijnen. Nee, in Azië bestel je over het algemeen eerder een fris biertje. Of ze echt kunnen tippen aan de brouwerijen in ons Belgenlandje, daar valt over te discussiëren, maar een lekker koude Japanse Asahi of een Vietnamese Saigon smaakt zeker niet verkeerd.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *